Words of Others

6/16/2007

2 Mbps

For Non-Landed Properties (Condominiums/Apartments): Ethernet-To-The-Home Broadband (ETTH) 2 Mbps Upload/Download Unlimited Internet Access Monthly fee of only RM60.00 for unlimited access @ 2Mbps 2Mbps Download / Upload 3 months deposit Minimum subscription of 6 months period Speed of service is on best effort basis One time Service Activation Fee of RM40.00, and Installation Charges _of RM80.00 Scalable from 2Mbps to 100Mbps/1Gbps (1,000Mbps) and ready for_upgrade Check here at Penangfon site Well mula2 seluruh rakyat Penang pun bersuka gembira mendengar berita yang sungguh hebat ini!!! Wowww!!! 2Mbps hanya RM 60. Maka semua pun berduyun2 mendaftar untuk mendapatkan internet itu. Bulan pertama, orang2 TMNet berpeluh2 kerana bisnes diorang dalam bahaya, Penangfon pula tersenyum gembira. Baru sahaja bulan kedua, giliran orang2 Penangfon pula berpeluh2 sebab dok kena maki ngan customer, dan orang2 TMNet pula tersenyum lebar sebab customer nak pakai Streamyx pulak. Kenapa? Hakikatnya mudah, bayangkan satu building dengan 200 lot apartment. Penangfon buat calculation mudah, tarik TMNet Direct 2Mbps dan SHARE kepada semua pengguna. Let say all tenants guna pakej RM 60. So 200 x RM 60 X 12 bulan = RM 144,000. TMNet Direct + routers + switches + cabling yg digunakan utk provide the service is around RM 100,000 setahun paling murah pun. So they make money around 44k. (considering take up rate is 200 tenants) So Bandwidth yang user akan dapat sebenarnya adalah 2Mbps / 200 = 10kbps. NICE job Penangfon!!! Minimum subscribers utk mengelakkan Penangfon rugi adalah 140 rumah per 2Mbps. So, Penangfon or Streamyx?

3 comments:

Radical Scope said...

aha, tak sangke lak ade malaun yg nak pedajal orang camni. share streamyx nye line ye? dah le streamyx nye speed tak penahnye 100% (70% pun susah...). so orang2 yg subscribe penagfon tu dapat less than the speed you mention la.

agak2 kalau kite tarik isp luar bukak bisnes kat sini viable tak? kite jadi agen la :p.

riki said...

dok viable gakk... penangfon tu pun mampu buat bisnes sebab ada govt sponsor...

so kalau nak tarik isp luar... kalau agak2 ada kabel politik sebesar klcc tu boleh la kot. kalau tak... hehe kita bermimpi bersama2 je la...

Anonymous said...

mungkin sbb tm dah monopoli.